Biografie

De levensloop van dweilorkest De Eierjongens, vanaf de geboorte in 1992 tot dit moment, de hoogtepunten uit de geschiedenis, allerlei wetenswaardigheden en ga zo maar door… In de biografie van De Eierjongens vind je alle informatie die je zoekt!

Oprichting

Het was in september 1992 dat Ger Oonk (op trompet), Henk Samberg (eveneens op trompet) en Gottfried Bukovac (op grote trom) op initiatief van Ger Oonk een serenade hebben gebracht aan oom Hendrik. Deze werd toen 80 jaar en had Ger Oonk en Henk Samberg al eens horen spelen op een familiefeestje.

Voor deze serenade speelden de echtgenotes van het drietal ook mee: Jo Oonk op kleine trom, Roefie Bukovac op bekkens en Rieki Samberg vervulde de rol van vaandeldraagster. Dit vaandel was speciaal voor deze gelegenheid gemaakt, en erop stond de naam van het gelegenheidsorkest: Fanfare st. Hendrik. De repetitie in de werkplaats van Ger Oonk was al een doorslaand succes, en de receptie bij oom Hendrik is uiteindelijk ook een groot feest geworden.

Op initiatief van Ger Oonk werd hierna besloten door te gaan met musiceren. Er werd een dweilorkest opgericht. Achter in de winkel van Ger Oonk werd een deel ingericht als repetitieruimte, compleet met bar en vergadertafel. Geleidelijk aan kwamen er steeds meer leden bij, waarvan de meeste afkomstig waren van de muziekverenigingen uit Winterswijk.

Op zondag 7 februari 1993 volgde het eerste optreden van dit dweilorkest, bij café het Kronenhuis in Winterswijk. Hier was een door Gottfried geregisseerde promotiefilm te zien. In deze film was een videoclip te zien waar het (voor toen geldende) openingsnummer ‘de Burgwache’ op te zien en te horen is. Tevens werden er op deze middag eieren uitgedeeld aan het publiek, dit als symbool van nieuw leven: De Eierjongens waren geboren.

Van de drie oprichters is alleen Gottfried nog lid van de huidige groep muzikanten. Henk Samberg heeft enkele jaren geleden vanwege zijn leeftijd en een verhuizing afscheid genomen, maar is nog steeds een trouwe fan van de Eierjongens. Ger Oonk is helaas vrij kort na de oprichting van de Eierjongens op veel te jonge leeftijd overleden.

Naam

Het was Ger Oonk die de naam ‘De Eierjongens’ voorstelde. Deze naam had hij als eens eerder gehoord in Limburg. Hij speelde namelijk ieder jaar met carnaval mee met een zogenaamde ‘joekskapel’ in Maasbree. Dit contact stamde uit zijn diensttijd bij het muziekkorps ‘De Limburgse Jagers’.

De oorsprong van deze naam ligt in Limburg; Limburgse soldaten die vroeger aan de deur eieren verkochten ter aanvulling op hun soldij werden Eierjônge (en in het Nederlands dus Eierjongens) genoemd. Tot op de dag van vandaag draagt ons dweilorkest nog deze naam. In de Achterhoek en omstreken is deze inmiddels een begrip.

Kleding

In de loop der jaren is het tenue van De Eierjongens voortdurend veranderd. Zo hebben gele, geruite en rode blouses, evenals bodywarmers, bretels, hoedjes, bierspatels en nog vele andere attributen de revue gepasseerd.

De laatste jaren zijn de Eierjongens herkenbaar door de op het werk van Piet Mondriaan geïnspireerde kleding. De wereldberoemde schilder Piet Mondriaan heeft van zijn achtste tot zijn twintigste levensjaar in Winterswijk gewoond. De basis tot zijn later succes ligt dan ook in de Achterhoek ;-).

We beschikken over jassen in de primaire kleuren rood, geel en blauw, aangevuld met wit en zwart. Naast die Mondriaanjassen heeft elke sectie zijn eigen kleur polo-shirt, sweater en kousen.

Ons eerste optreden met deze outfit was op hemelvaartsdag 2003. Het werd een geslaagde introductie, want op die dag wonnen we voor de tweede achtereenvolgende maal het Open Achterhoeks Dweilorkestenkampioenschap.

Samenstelling

Winterswijk is met haar 6 grote harmonie- en fanfare-orkesten op ongeveer 30.000 inwoners haast uniek in Nederland, en is dus ook met recht een ‘gemeente waar muziek in zit’. Dweilorkest De Eierjongens bestaat uit muzikanten die afkomstig zijn van 5 van die muziekverenigingen, De Eierjongens vormt dus een soort schakel tussen de verschillende verenigingen.

Dweilorkest De Eierjongens kent een aantal secties, te weten de bas- (2), bariton- (2), saxofoon- (4), slagwerk- (4), trompet- (6) en trombonesectie (4). Dit is voor de nummers die we spelen en voor onze eigen ‘sound’ een vrij ideale samenstelling. We streven er ook naar de groep niet te groot te laten worden.

De 22 muzikanten van De Eierjongens zijn van alle leeftijden. Deze mix van jong en oud werkt voor De Eierjongens het best; in het verleden was de slogan daarom al eens: “De Eierjongens; muziek van jong en oud voor jong en oud”.

Repetitieavond

Het feit dat een dweilorkest over het algemeen muziek speelt die niet al te serieus klinkt, betekent niet dat er niet serieus geoefend moet worden. Het is bij De Eierjongens ook niet zo dat je zonder noten te kunnen lezen mee kunt spelen. Er wordt zeker het nodige gevraagd qua muzikaliteit, en ook uithoudingsvermogen is niet onbelangrijk (voor lange optredens en het bewegen).

De Eierjongens oefenen dan ook elke woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur in de lunchroom van bakkerij Huiskamp in de Brinkheurne. Op die avond worden de nummers die we spelen doorgenomen, aangevuld, verbeterd en worden nieuwe dingen uitgeprobeerd.